Kaj lahko storimo, če nam stres greni življenje?

Prepoznavanje problema

 • Zelo pomembno je, da znakov ne jemljemo neresno. Če čutite, da ste pod stresom, ne jemljite tega kot nekaj naravnega temveč delujte proti temu!

 

Zdrav način življenja

 • Bodite pozorni na svoje zdravje, da ga boste lahko ohranili. Poskusite spati najmanj 7-8 ur dnevno ter si vzemite čas za redno telesno vadbo. Jejte zdravo tudi med tednom. Naučite se nekaj sprostitvenih tehnik, ki pomagajo k sprostitvi, v kolikor menite, da stresa ne obvladujete.

 

Sprememba dnevne rutine

 • Po potrebi spremenite dnevno rutino in poskusite najti drugačen pristop k nalogam. Osredotočanje na pozitivne stvari zelo pomaga, kakor tudi iskanje spodbudnih izzivov pri delu in v vsakdanjem življenju. To vrača navdušenje in dinamiko.

 

Pregled delovnih navad

 • Naredite seznam prednostnih nalog ter po potrebi zapišite svoje dnevne naloge. To omogoča učinkovitejši delovni program. Ne odlašajte z nalogami, a ne bodite preveč predani svojemu delu! Če je možno, naloge razdelite drugim ter delite delo s sodelavci! V kolikor čutite, da je pritisk prevelik, se odpočijte, če je le možno! Nekaj minut počitka med delom nas osveži.

 

Komunikacija

 • Obvladovanje stresa je lažje, v kolikor človek ni sam. Sodelujte z drugimi, pogovarjajte se o vsakodnevnih problemih! Poskrbite za odnose z družino in prijatelji in bodite pozorni na njihove odzive. Poskusite reševati konflikte in se jim ne izogibajte. Vendar pa je enako pomembno, da situacijo, v kolikor je ni moč spremeniti, sprejmete, Poskusite iti dalje in gledati naprej.

 

Naslednji infograf ponazarja škodljive učinke stresa in prikazuje nekaj koristnih tehnik preprečevanja.

 

 

Vir: http://visual.ly/stress-less

 

Kaj lahko storimo, da premagamo stres na delovnem mestu?

Povečati uspešnost ne pomeni povečati delovnega časa. Reorganizacija delovnih navad in kratki odmori omogočajo večjo učinkovitost pri delu.

 

 

Vir: http://visual.ly/work-hacks-10-tips-reducing-job-stress-and-improving-efficiency

 

9 predlogov za borbo proti stresu na delovnem mestu

 

Pustite delo na delovnem mestu

 • Raziskave so pokazale, da 60% zaposlenih pregleduje svojo elektronsko pošto celo čez vikend, čeprav ne bodo odgovarjali nanjo pred ponedeljkom. Poskusite pustiti dejanske probleme in naloge na delovnem mestu, vaš prosti čas pa naj bo čim bolj prijeten in sproščujoč in naj vam da nov zagon.

 

10-minutni odmor dela čudeže

 • Če je le možno, si redno vzemite odmor med različnimi nalogami. Že 10 minut vam lahko pomaga in omogoči telesu, da se osveži.

 

Ustvarite si prijatelje

 • Zaposlenim, ki gojijo dobre odnose s kolegi, je delo prijetnejše in so bolj uspešni kot tisti, ki se držijo stran od drugih.

 

Izberite primeren stol

 • Zlasti takrat, ko je vaše vsakdanje delo povezano s sedenjem v pisarni, si morate izbrati primeren stol. Če je le možno takšnega, ki ga lahko prilagodite telesni višini. Udoben sedež prispeva k večji produktivnosti v povprečju za 17%, zato bodite pozorni pri iskanju primernega stola.

 

Pozitivnost nad vsem drugim

 • Pozitivno videnje ne pomaga le pri obvladovanju težjih nalog, ampak ima tudi pozitiven učinek na splošen odnos do dela. Pomaga vam, da se izognete nepotrebnemu stresu in da ste pri delu učinkovitejši. Namesto da se ukvarjate s stvarmi, ki so se v preteklosti izkazala za neuspešne, se raje osredotočite na svoje zgodbe o uspehu.

 

Vzemite si dopust

 • Če je le možno, izkoristite ves svoj letni dopust in pojdite vsaj enkrat letno na daljše počitnice, kjer boste vse probleme pustili za seboj.

 

Primerno spanje je pomembno

 • Dovolj spanja je ključnega pomena za ohranjanje dobrega splošnega zdravstvenega stanja. Brez tega se telo ne more ustrezno regenerirati in človek postane ranljivejši za bolezni in stres. V povprečju potrebuje odrasla oseba 7-8 ur spanja dnevno, vendar pa je poleg količine spanja enako pomembna tudi njegova kakovost. Primerno ležišče brez neželenega hrupa in idealna temperatura so osnovne zahteve sproščujočega spanja.

 

Vzdrževanje reda

 • Skrb za delovni prostor je bolj pomembna, kot pa ste morda mislili. Delo boste opravljali veliko lažje na pospravljeni mizi, kjer so le bistveni pripomočki v vašem vidnem polju. Manj kot je stvari, ki pozornost odvračajo od delovnih nalog, bolj učinkovito in plodno bo vaše delo.

 

Poslušanje glasbe

 • Raziskave so pokazale, da je eden najučinkovitejših načinov borbe proti naraščajočemu stresu poslušanje glasbe. Odvisno od vrste dela, ki ga opravljate, si na delovnem mestu nabavite slušalke in opravljajte dnevne naloge ob poslušanju glasbe.

 

Vir: http://techcocktail.com/9-tips-combating-stress-2011-12#.T8Up5bDKDNU