Kaj je stres?

Pomembno je znati razlikovati pričakovanja, ki človeka motivirajo, od nepotrebnih pritiskov.

 

Pozitiven stres

  • Konstruktivni izzivi, ki človeka spodbujajo, imajo pozitiven vpliv na vsakdanje življenje in delo. Pozitiven stres se pojavi, ko se raven pripravljenosti telesa zaradi nepričakovane vendar obvladljive naloge poveča. Posledica tega je, da se delovanje izboljša in se je telo pripravljeno bolj potruditi. Tudi koncentracija se izboljša in pozornost poveča, tako da stres kratkoročno pozitivno učinkuje.

 

Negativen stres

  • Problem predstavlja dolgotrajen, prekomeren stres. Ta se pojavi, ko človeka depresivne vsakodnevne naloge popolnoma prevzamejo, kar zmanjša produktivnost. Sčasoma začne stres ovirati koncentracijo, težje se je osredotočati na stvari in človekovo delovanje se znatno poslabša. To vodi v začaran krog, ki lahko povzroči anksioznost in v težjih primerih celo depresijo.

 

Vir: http://acuhappyhour.wordpress.com/the-stress-cycle/

Opozorilni znaki

Obstaja vrsta opozorilnih znakov, ki kažejo na prisotnost negativnega stresa. Najpogostejši simptomi so naslednji:

 

Razdražljivost, anksioznost, depresija

  • Tipični znaki stresa so, da se človek počuti razdražljiv, anksiozen in depresiven. Vse troje potencialno ogroža socialne in osebne odnose.

 

Težave s koncentracijo

  • Zmogljivost možganov človeka pod stresom se lahko zmanjša celo za 75%. To sproži težave s koncentracijo in utrujenost možganov ter spodkopava učinkovito delo.

 

Apatija, izguba zanimanja za delo

  • Stres na delovnem mestu lahko povzroči apatijo in depresijo, kar vodi v izgubo zanimanja za delo in vpliva na ostale dejavnosti v življenju.

 

Problemi s spanjem

  • Pomanjkanje spanja je običajen pojav, ki izvira iz psihološkega stresa ter vpliva celo na vsakodnevno rutino človeka. 

 

Utrujenost

  • Posledica prekomernega stresa se sčasoma kaže v tem, da postane človeško telo utrujeno in nesposobno delovanja. To je naravna in običajna reakcija, na katero moramo biti posebno pozorni.

 

Glavobol, mišična napetost

  • Ta biološki simptom se razlikuje glede na težo in vrsto ter ga pogosto spremlja mišična napetost drugih delov telesa. Resen glavobol zahteva zdravniško pomoč.

 

Želodčne težave

  • Stalni pritiski na delovnem mestu lahko vodijo v želodčne težave in prebavne motnje. To pomeni, da se je porušilo notranje ravnotežje, kar zahteva posebno pozornost.

Stresni kviz

Z naslednjim preizkusom lahko ugotovite raven vašega stresa.

http://stress.about.com/library/symptoms/bl_stress_symptom_quiz.htm