Šta je stres?

Važno je razgraničiti motivišuća očekivanja od pretjeranog pritiska.

 

Pozitivan stres

  • Konstruktivni, motivišući izazovi pozitivno utiču na svakodnevni život i posao. Pozitivan stres se javlja kada se nivo spremnosti organizma povećava usljed neočekivanih ali izvodljivih zadataka. Ovo rezultira povećanim učinkom i većim tjelesnim naporom. Takođe, koncentracija se povećava i pažnja raste tako da u kratkom roku stres ima pozitivne posljedice.

 

Negativan stres

  • Problem predstavlja dugoročni, prekomjerni stres. On se javlja kada nas preplave svakodnevni zadaci što usporava našu produktivnost. Negativan stres remeti koncentraciju, sprječava nas da se fokusiramo i značajno smanjuje učinak. U ovakvom stanju donose se mnogobrojne loše odluke koje mogu još više povećati stres. Rezultat svega je začarani krug koji uzrokuje nervozu, a u ozbiljnijim slučajevima čak i depresiju.

 

Izvor: http://acuhappyhour.wordpress.com/the-stress-cycle/

Znaci upozorenja

Veliki je broj znakova upozorenja koji ukazuju na prisustvo negativnog stresa. Uobičajeni simptomi su sledeći:

 

Razdražljivost, nervoza, depresija

  • Osjećaji iritiranosti, nervoze i depresije su tipični znaci stresa. Svi potencijalno mogu ugroziti društvene i lične veze pojedinca.

 

Loša koncentracija

  • Moždani kapacitet pod stresom može opasti do 75%. To izaziva probleme u koncentraciji i moždani umor, što podriva efikasnost na poslu.

 

Apatija, gubitak interesa za posao

  • Stress na radnom mjestu može izazvati apatiju i depresiju koje mogu dovesti do gubitka interesa za posao i uticati na ostale životne aktivnosti.

 

Loš san

  • Loš san i gubitak sna je uobičajeni fenomen koji potiče od psihološkog stresa, utičući čak i na svakodnevne navike pojedinca.

 

Umor

  • Prije ili kasnije usljed prekomjernog stresa, ljudsko tijelo se zamori i postane nesposobno za rad. Ovo je prirodna i uobičajena reakcija koja zahtijeva posebnu pažnju.

 

Glavobolja, mišićna napetost

  • Ovaj biološki simptom može varirati po stepenu ozbiljnosti i vrsti i često je praćen mišićnom napetošću drugih djelova tijela. Ozbiljna glavobolja zahtijeva medicinsku njegu.

 

Stomačni problemi

  • Konstantan pritisak na poslu može izazvati stomačne probleme i poremećaje u sistemu varenja. Ovo ukazuje na poremećaj unutrašnje ravnoteže i zahtijeva posebnu pažnju.

Stres kviz

Preko ovog testa možete sami utvrditi nivo stresa pod kojim se nalazite. http://stress.about.com/library/symptoms/bl_stress_symptom_quiz.htm