Šta možemo da uradimo ukoliko nam stres zagorčava život?

Prepoznavanje problema

 • Veoma je važno ne shvatati olako znake stresa. Ako osjetite da ste pod stresom, ne uzimajte to kao prirodnu pojavu, već se borite protiv toga!

 

Zdrav način života

 • Obratite pažnju na svoje zdravlje da biste mogli da ga sačuvate. Pokušajte da spavate makar 7-8 sati dnevno i nađite vremena za redovan trening. Pokušajte zdravo da se hranite i tokom radne nedelje. Naučite neke tehnike opuštanja, koje Vam mogu pomoći da se opustite ukoliko osjetite da stres “preuzima kontrolu” nad Vama.

 

Promijenite dnevne navike

 • Ukoliko je potrebno promijenite dnevne navike, i pokušajte da nađete drugačiji pristup u obavljanju Vaših zadataka. Fokusiranje na pozitivne stvari može Vam biti od velike pomoći kao i pronalaženje motivišućih iazazova na poslu i u svakodnevnom životu. Ovo Vam može vratiti entuzijazam i dinamiku.

 

Izvršite raspodjelu radnih zadataka

 • Naparavite prioritete i ukoliko je potrebno zapišite svoje dnevne zadatke, to će Vaš raspored zadataka učiniti efikasnijim i lakšim. Ne odugovlačite i ne posvećujte se previše! Ukoliko je to moguće, delegirajte zadatke i podijelite posao sa svojim kolegama! Ukoliko osjetite preveliki pritisak, uzmite pauzu ukoliko je to moguće. Nekoliko minuta pauze može mnogo pomoći da se osvježite u toku svog rada.

 

Komunikacija

 • Borba sa stresom je mnogo lakša kada niste sami. Sarađujte sa svojim kolegama, razgovarajte o svakodnevnim problemima. Vodite računa o svojoj porodici i prijateljstvima i obratite pažnju na njihovu reakciju. Ne izbjegavajte već rješavajte konflikte. Ipak, veoma je važno da prihvatite situaciju ukoliko ne može biti promijenjena. Pokušajte da krenete dalje i da gledate naprijed.

 

Sledeći prikaz ilustruje štetne posljedice stresa i pruža neke korisne tehnike prevencije.

 

 

Izvor: http://visual.ly/stress-less

 

Kako da spriječimo stres na radnom mjestu?

Duže radno vrijeme ne podrazumijeva i veći učinak. Reorganizacija radnih navika i kratke pauze mogu puno pomoći u postizanju veće efikasnosti na poslu.

 

 

Izvor: http://visual.ly/work-hacks-10-tips-reducing-job-stress-and-improving-efficiency

 

9 savjeta za borbu protiv stresa na radnom mjestu

 

Ostavite posao na radnom mjestu

 • Prema istraživanjima, 60% zaposlenih provjerava svoj e-mail i vikendom, iako neće biti u mogućnosti da se pozabave njime prije ponedjeljka. Pokušajte da ostavite stvarne probleme i zadatke na radnom mjestu, uzivajući u svom slobodnom vremenu i sakupljajući energiju za novu radnu nedjelju.

 

Desetominutna pauza čini čuda

 • Ukoliko je to moguće, pravite redovne pauze između različitih zadataka. Samo 10 minuta pomaže mnogo, pružajući organizmu dovoljno vremena za osvježenje.

 

Sklapajte prijateljstva

 • Zaposleni koji imaju dobre odnose sa svojim kolegama dolaze na posao sa većim zadovoljstvom i postižu bolji učinak od onih koji su distancirani.

 

Odaberite odgovarajući stolicu

 • Ako Vaš svakodnevni posao obuhvata sjedenje u kancelariji, važno je odabrati prikladnu stolicu i, ukoliko je to moguće, prilagoditi je svojoj visini. Udobno mjesto za sjedenje može povećati produktivnost za 17% u prosjeku tako da je preporučljivo obratiti pažnju na pronalaženje odgovarajuće stolice.

 

Pozitivno prije svega

 • Pozitivan stav ne samo da pomaže u bavljenju teškim zadacima, već dobro utiče na generalni stav o poslu. Pomaže u izbjegavanju nepotrebnog stresa i povećanju učinka. Umjesto da se uzrujavate zbog stvari koje su imale negativan ishod u prošlosti, pokušajte da se koncentrišete na uspješne primjere.

 

Idite na odmor

 • Ukoliko je to moguće, savjetuje se korišćenje cijelog godišnjeg odmora tj. uzimanje dugog odmora makar jednom godišnje, pritom ostavljajući po strani svakodnevne probleme.

 

Dobar san je važan

 • Spavanje u dovoljnoj mjeri je jedan od ključnih elemenata za očuvanje dobrog zdravlja. Bez sna, organizam se ne može obnavljati u dovoljnoj mjeri, i postaje ranjiviji i osjetljiviji na bolesti is stres. Prosječno vrijeme za san potrebno odrasloj osobi iznosi 7-8 sati dnevno; međutim, osim dužine sna, podjednako je važan i njegov kvalitet. Udoban krevet, neizloženost neželjenoj buci i idealna temperatura su ključni preduslovi za odmoran san.

 

Održavanje reda

 • Vođenje računa o radnoj okolini je mnogo važnije nego što mislite. Posao se može mnogo lakše obaviti na čistom stolu gdje su samo osnovna sredstva za rad u Vašem vidokrugu. Što manje stvari odvlači Vašu pažnju sa zadataka, rad će biti efikasniji i produktivniji.

 

Slušanje muzike

 • Istražuivanja pokazuju da je jedan od najefiksnijih načina borbe protiv povećanog stresa slušanje muzike. U zavisnosti od vrste posla, preporučuje se da nabavite slzušalice i da svoje svakodnevne radne zadatke obavljate slušajući muziku.

 

Izvor: http://techcocktail.com/9-tips-combating-stress-2011-12#.T8Up5bDKDNU